Jocurile Olimpice reprezintă cea mai importantă competiție sportivă din lume. Are o istorie veche și cuprinde o sumedenie de sporturi. De aceea, astăzi îți prezentăm tot ce trebuie să cunoști despre acestea. Discutăm despre Olimpiada de vară, probabil evenimentul cel mai cunoscut. Dar îți vorbim și despre cea de iarnă, care cuprinde alte sporturi și poate fi la fel de palpitantă.
Ca să știi mai multe despre cum se descurcă țara noastră, citește articolul nostru despre Jocurile Olimpice România!
După cum poate știi deja, Jocurile Olimpice își au originea în Grecia antică. La fel ca acum, aveau loc odată la 4 ani. Se desfășurau în Olympia – de aici și numele de olimpiadă. După o lungă perioadă de absență, Jocurile Olimpice au fost reinventate în epoca modernă. De atunci, au atras atenția întregii lumi care se întâlnește în numeroase competiții sportive.
Jocurile Olimpice au început în anul 776 î.e.n. Și atunci durau numai 5 zile. De asemenea, erau și mult mai puține probe sportive:
Timp de aproape 12 secole, jocurile au avut loc fără întrerupere. În anul 393 e.n., jocurile au fost desființate de împăratul roman Teodosiu I.
Jocurile Olimpice au fost reînființate în anul 1896, la Atena, de francezul Pierre de Coubertin. O contribuție foarte mare a avut-o și Evanghelie Zappa. La prima ediție au participat numai 14 țări cu 241 de sportivi. Evenimentul a avut loc între 16 și 23 iunie. De-a lungul timpului, au avut loc multe modificări și au fost adăugate o sumedenie de sporturi. Edițiile din anii 1916, 1940 și 1944 au fost anulate din cauza războaielor mondiale. De asemenea, ediția din 2020 a fost amânată un an. De aceea, în Tokyo, Jocurile Olimpice 2021 s-au desfășurat fără spectatori.
Ideea unor jocuri olimpice de iarnă a apărut în 1921. În 1924, a avut loc prima ediție a acestor jocuri, la Chamonix, Franța. Până în 1992, edițiile de vară și de iarnă se țineau în același an. Apoi, din 1994, edițiile au început să fie ținute la 2 ani distanță. În zilele noastre, ambele evenimente au căpătat o anvergură enormă. La jocurile de vară din 2020 și la olimpiada de iarnă din 2022, au participat peste 14.000 de sportivi.
Jocurile Olimpice au numeroase sporturi, mai ales cele de vară, care sunt și cele mai populare. Dar ambele ediții au atât sporturi de interior, cât și de exterior. Lista este într-o continuă formare, deci pot apărea întotdeauna altele. De fapt, în 2013, membrii comitetului olimpic au votat pentru scoaterea luptelor din suita de sporturi. Din fericire, comitetul a revenit asupra deciziei. Era absurd ca una dintre disciplinele originale, de bază ale jocurilor să fie eliminată.
Jocurile Olimpice au mai multe discipline vara. Categoriile principale de sporturi sunt:
Unele categorii au numeroase probe, cum este cazul atletismului. Câteva exemple sunt alergarea (pe diferite distanțe, liberă sau cu obstacole), aruncarea ciocanului, săritura în lungime sau săritura în înălțime.
Jocurile Olimpice au și iarna o ediție extrem de interesantă pentru fanii sporturilor. Deși sunt mai puține discipline, ai la ce să te uiți, iar lista de sporturi este într-o continuă dezvoltare. Astfel, jocurile de iarnă au următoarele competiții:
Cu excepția hocheiului pe gheață, care este un sport extrem de popular, restul sunt mai de nișă. De aceea, nu sunt foarte multe țări care excelează în aceste sporturi. În mod normal, campioanele la numărul de medalii sunt cele cu o climă preponderent rece.
Încă de la începutul olimpiadei moderne, Jocurile Olimpice au folosit simboluri care să ilustreze idealurile competiției. Inelele olimpice, cele 5 cercuri întrepătrunse, reprezintă unitatea lumii, adică a celor 5 mari continente. Culorile inelelor sunt albastru, negru, roșu, galben și verde.
Motto-ul competiției este „Citius, Altius, Fortius”. Este o expresie în limba latină, care se traduce prin „Mai rapid, mai sus, mai puternic”.
Parafrazând un fragment din idealurile olimpice enunțate de Coubertin, putem spune că cel mai important lucru al Olimpiadei este participarea. La fel ca în viață, cel mai important este efortul, nu triumful. Așa cum zice și Coubertin, Jocurile Olimpice arată importanța sportului.
România participă la Jocurile Olimpice încă din 1924. De atunci, a lipsit numai la două ediții de Jocuri Olimpice de vară, în 1932 și 1948. A lipsit și la ediția de iarnă din 1960.
Un lucru interesant este că România este singura țară din fostul bloc comunist care a participat la ediția din 1984. Atunci, toate țările comuniste au participat la boicotul pus la cale de URSS. Tot atunci, România a obținut de departe cele mai multe medalii: un număr impresionant de 53.
Până la momentul scrierii articolului, înainte de Jocurile Olimpice 2024, România a câștigat 309 medalii. Cele mai multe dintre acestea au fost la gimnastică.
România ocupă locul 2 în clasamentul cu cele mai multe medalii ale țărilor care nu au organizat vreodată Jocurile Olimpice.
Jocurile Olimpice sunt de mare interes atât pentru public, cât și pentru sportivi. De fapt, în multe sporturi, olimpiada reprezintă culminarea a 4 ani de muncă. Totodată, campionatele mondiale au și rolul de competiții de calificare pentru olimpiadă. Așadar, o medalie olimpică este cea mai înaltă distincție pe care o poate obține un sportiv.
Află mai multe despre disciplinele olimpice pe Joc Păcănele! Poți începe cu patinaj artistic, un sport elegant și spectaculos.