...
bridge joc

Reguli Bridge joc: cum se joacă?

  octombrie 19, 2021

Autor: Gabriel

Actualizat: 11 martie 2024

Distribuie!

Bridge este unul din cele mai cunoscute activități pe echipe din weekenduri. E foarte probabil că ai auzit de el, poate din filme sau chiar de pe internet, căci jocul este foarte popular. În acest articol îți vom explica exact care este setul de reguli Bridge, dar și cum se joacă.

Bridge joc de cărți face parte din categoria jocurilor pe echipe. Deci tu și încă 3 prieteni vă veți putea distra cu o partidă de Bridge. Iar dacă dorești să afli mai multe despre diferite tipuri de jocuri cu cărți, rămâi pe Joc Păcănele! La noi găsești ghiduri despre regulament joc război și alte jocuri de societate, nu doar despre Bridge.

Reguli Bridge: scurt istoric

Contact Bridge, cum mai este cunoscut și în engleză, a evoluat din jocul Whist. Setul de reguli Bridge datează încă din 1886, acesta fiind scris de John Collinson într-o carte veche. Ea a fost reactualizată în 1906 și poartă denumirea „The Saturday Review”. De aici aflăm că se credea că acest joc ar proveni de la comunitățile de ruși din Constantinopol.

ȘTIAI CĂ

În secolul al 20-lea s-au dezvoltat mai multe tipuri de Bridge joc, de la auction Bridge până la Bridge-plafond. Jocul modern, cu regulamentul actual, a fost produs de americanul miliardar Harold Stirling Vanderbilt.

În prezent, există chiar și o Federație Mondială de Bridge, care asigură buna funcționare a lucrurilor la nivel competițional. La șeptică online poate că nu există o instituție care reglementează activitatea, dar garantăm că te distrezi la fel de bine.

Bridge joc: termeni

Înainte de toate, trebuie să știi că în setul de reguli Bridge există un număr de termeni necesari pentru desfășurarea fără probleme a jocului. Deși par a fi foarte numeroși și un pic complicați, vei vedea că nu sunt foarte greu de memorat odată ce joci câteva runde. Hai să vedem termenii!

  • Axa – o echipă formată din doi jucători organizate pe direcțiile Nord-Sud și Est- Vest.
  • Licitația – etapa jocului în care un declarant anunță ce contract dorește ca echipa lui să realizeze.
  • Declarant – Jucătorul care anunță ce contract sa angajat să completeze împreună cu coechipierul său. Adică câte runde trebuie să câștige pe lângă cele 6 de bază pentru a câștiga întreg jocul;
  • Contract – angajamentul unei echipe de a câștiga un număr de trick-uri cu un anumit simbol (romb, inimă roșie, înimă neagră, treflă) stabilit la de fiecare echipă la începutul jocului;
  • Trick – fiecare levata castigată de linia declarantului pe lângă cele 6 de bază. Cele 6 levate de bază trebuie mereu adăugate la orice contract stabilit. Adică, dacă un un declarant a impus un contract de 3 trefle, atunci va trebui să le câștige pe cele 3 plus încă 6 de bază (cu același simbol din contract) pentru a câștiga jocul;
  • Levată – unitate prin care este determinat rezultatul unui contract, formată din patru cărți puse pe masă, pe rând, de cei patru jucători, în sensul acelor de ceasornic. Levata este o rundă de joc. La finalul rundei toate cele 4 cărți sunt luate de câștigător și aranjate pe masă.

Nu trebuie să-ți faci griji în privința termenilor. Regulamentului jocului Bridge e destul de simplu. Așadar, suntem siguri că vei învăța rapid toate regulile și toți pașii de joc. Adună-ți familia sau prietenii, joacă-te câteva mâini și încearcă să ieși câștigător! Garantăm că vei avea parte de multă distracție.

Cum se joacă Bridge?

Când vorbim despre setul de reguli Bridge, ne referim la cel dezvoltat din jocul original de Whist. Jocul de Bridge folosește un întreg pachet cu 52 de cărți clasice, jucându-se în patru oameni. Este foarte simplu să începi. Poate că în primele runde ți se va părea mai complicat, dar, cu trecerea timpului, vei deveni un maestru. Începutul unui meci decurge următorii pași:  

  1. Jucătorii vor fi grupați pe două echipe. 
  2. La masa de joc, partenerii vor sta unul în fața celuilalt. Fiecare echipă primește jumătate din pachet. 
  3. Se amestecă bine cărțile și se împart câte 13 fiecărui jucător (13 levate per joc Bridge). 
  4. Jucătorii vor avea anumite nume. Astfel, Nord și Sud formează o axă și joacă împotriva Est și Vest.

La reguli Bridge importante sunt două aspecte, licitația și levata, o rundă de joc propriu-zisă. Ambele aspecte reprezintă etape ale jocului. Vom trece prin acestea în continuare, în ordinea în care se desfășoară un Bridge joc de cărți.

Reguli licitație Brigde

Setul de reguli Bridge cuprinde o licitație în care este urmărită stabilirea unui contract care va trebui îndeplinit de fiecare echipă. 

  1. Cel care vorbește primul este numit distribuitorul. El poate să declare un contract, adică să liciteze (indiferent de ce culoare sau simbol este cartea) sau să paseze cuvântul jucătorului următor. Vom reveni asupra pasei mai târziu. 
  2. Sensul licitației, potrivit oricărui regulament Bridge, decurge în sensul de rotație al acelor de ceasornic. Numărul anunțat de fiecare jucător indică trick-urile care trebuie câștigate peste baza obligatorie de 6 levate. Probabil că acum te întrebi ce sunt trick-urile. Ei bine, în continuare vom prezenta un exemplu.

Să zicem că la un joc Bridge, un jucător anunță 3 inimi negre. Acest lucru înseamna că echipa lui s-a angajat să realizeze 3 + 6 trick-uri, deci 9 levate cu inimi negre. Dacă anunță 6 trefle, atunci se angajează sa realizeze 6 trick-uri + 6 (baza), deci 11 levate cu trefle.

Etapa de licitație se încheie după 3 pase consecutive, adică atunci când ambele echipe consideră contractele alese ca fiind suficiente. Perechea care licitează cel mai mare număr de trick-uri câștigă licitația. Însă asta nu înseamnă că pot spune atumonat cea mai mare valoare posibilă pentru a câștiga. Odată spus, contractul trebuie completat la Bridge joc de cărți în etapa de levată. 

Levata la Bridge joc de cărți 

Acum, că am trecut prin etapa de licitație a setului de reguli Bridge, să trecem la levată! Sau, mai bine spus, la o rundă. O levată la jocul de bridge decurge cam așa:

  1. Primul jucător pune o carte pe masă cu fața în sus. Aceasta este prima carte a levatei după bridge reguli;
  2. Următorul jucător, așezat în stânga primului, joacă și el o carte. Dar el este obligat să joace o carte de aceeași culoare ca cea jucată de primul. Dacă prima carte a fost treflă, va trebui sa se joace o treflă, la fel și pentru celelalte simboluri. Aceasta este a doua carte a levatei;
  3. Al treilea jucator, partenerul primului după axele stabilite, pune și el culoarea jucată de primul. Asta este a treia carte a levatei;
  4. În final, al patrulea jucător joacă ultima carte, cu referință la prima carte jucată. Aceasta este a  patra carte a levatei;
  5. Dintre cei patru jucători, cel care a pus cea mai mare carte în culoarea aleasă va câștiga levata, pentru echipa/axa lui. Acum adună toate cele 4 cărți, cu fața spre masă, în fața sa sau a partenerului. Scopul jocului de bridge este de a face levate.
  6. Jucătorul care a obținut levata este primul care va juca la levata următoare și va alege următoarea carte pusă în joc.

Bridge joc: alte informații

În setul de reguli Bridge mai există și alți termeni care vor fi folositori pentru un joc mai organizat și palpitant. Să aruncăm o privire la câțiva dintre aceștia:

  • Defosa – carte jucată atunci cand unui jucător îi lipsește culoarea cerută.
  • Renonsa – jocul unei cărți în altă culoare decât cea jucată, când este în mâna jucătorului.
  • Impas/Expas – tehnici de joc care permit câștigarea unei levate cu o carte inferioară ca rang unei cărți deținute de adversari.
  • Șlem – un contract pentru realizarea a 12 levate este un mic șlem, iar cel de 13 levate este mare șlem.

Acești termeni sunt folosiți și într-un meci de Bridge online gratis, jocul rămânând la fel de distractiv chiar și în online.

Punctaj Bridge

Setul de reguli Bridge e foarte simplu. Așadar, ți se vor acorda puncte pentru fiecare levată licitată și făcută. Valorile lor depind de simboluri (minore sau majore). Punctajele pentru acestea sunt următoarele:

  • Simbolurile minore, adică trefla și rombul, acordă câte 20 puncte fiecare
  • Culorile majore, adică pica și inima, acordă câte 30 de puncte

De îndată ce joci și înveți cum evoluează fiecare rundă într-un bridge joc de cărți, vei vedea cât de diferit și palpitant este ca joc de societate. Iar dacă vrei ceva diferit, dar la fel de distractiv, îți recomandăm să citești și despre macao reguli. Este un joc clasic, dar e bine spus că ce e clasic nu se demodează!.

Concluzie

Pentru că setul de reguli Bridge e simplu, poți oricând să ai o strategie câștigătoare. Trebuie doar să comunici cu coechipierul și să faceți mișcări care vă ajută să completați contractele stabilite. Iar dacă rămâi pe Joc Păcănele, îți oferim mai multe informații și ghiduri pentru alte jocuri de cărți. De exemplu, la joc de cărți tabinet!

Autor