Poate că pare departe subiectul istoria aztecilor de lumea noastră, cea a sloturilor online, dar nu-i chiar așa. Dacă ai mai fost pe Joc Păcănele, probabil ai dat de o sumedenie de jocuri ca la aparate în care apăreau aztecii și mayașii. Și poate te-ai întrebat ce reprezentau simbolurile care-ți aduceau mega combinații câștigătoare!?
Iată 4 jocuri de păcănele în care sunt prezente civilizația aztecă, cea mayașă și cea incașă! Dar nu le juca chiar acum, pentru că urmează să-ți aducem în față cele mai tari informații. Experiența ta de joc va fi după una mai frumoasă.
Cât de multe știi despre calendarul aztec? Oare chiar va prezice viitorul lumii noastre? Ce e cert este că aztecii erau un popor tare interesant și cu temple pe măsură. Dacă tot vorbim despre temple, uite că și Aztec Blaze demo se desfășoară tot în fața unui astfel de monument. Slotul îți dă șansa de a-ți multiplica câștigurile cu 2000x și are un [..]
Știai că templele aztece erau numite și „teocali” sau „casele lui Dumnezeu”? Ei bine, în Aztec Bonanza demo, păcăneaua despre care vorbim azi, acțiunea are loc în afara unui astfel de templu. Vei juca cu 7776 căi de câștig, pe o structură mai puțin obișnuită, dar la fel de interesantă. Jocul e de la Pragmatic, deci nu are cum să nu fie super tare! [..]
Relax Gaming revine în forță cu o super păcănea. Este vorba despre Age of Huracan gratis, un joc ca la aparate ce surprinde fascinanta cultură mayașă. Vorbim despre o tematică destul de prezentă în sloturi. Pe una dintre acestea, o poți testa pe site-ul nostru. Mayan Spirit demo de la EGT îți va oferi o experiență de joc extraordinară. Pe lângă as [..]
Inca Gold II gratis te invită într-o călătorie pe teritoriul sud-american, în Imperiul Incașilor. Jucând acest slot, vei avea ocazia să descoperi mai bine această cultură și să te distrezi în același timp. Tematica și simbolurile te vor aduce direct pe acele meleaguri, luând parte la dezvoltarea civilizației. Dacă Inca Gold II gratis te va fasc [..]
Când vine vorba de istoria aztecilor, trebuie să menționăm prima dată diferența dintre aceștia, mayași și incași. Există câteva particularități care te vor ajuta să vezi mai clar aceste civilizații vechi.
Toate cele trei sunt cunoscute ca civilizații precolumbiene și au fost ridicate de indigenii celor două Americi de dinaintea lui Cristofor Columb. Și dacă tot l-am menționat, vezi că și el a fost subiectul unori jocuri de păcănele. Novomatic, de exemplu, ni l-a prezentat în Columbus Deluxe slot, o păcănea de 5×3, 10 paylines și RTP 95,02%. În acest slot navigatorul are rol de Wild, iar navele lui sunt Scatteruri ce pot activa runda cu 10 jocuri bonus.
În cele ce urmează ne vom concentra strict pe istoria aztecilor, această civilizație fiind cea care a reușit practic, în secolul XVI, să atingă culmile succesului. Poporul aztec a fost unul războinic, motiv pentru care a putut să construiască în scurt timp un Imperiu despre care vorbim chiar și astăzi.
Imperiul Aztec și-a început expansiunea în jurul anului 1430, când la conducere era Itzcoatl. Acesta și armata lui de oameni fără frică au cucerit Azcapotzalco și au creat o alianță între Tetzoco și Tlatelolco. Dar nu Itzcoatl este considerat tatăl imperiului. În istoria aztecilor, Montezuma I este cel mai important personaj, acesta preluând cârma puterii undeva pe la 1440.
Montezuma I a reușit să aducă cea mai mare glorie civilizației aztece, cucerind în jur de 500 state mai mici. Prin război, dar și prin comerț, populația aztecă a reușită să ajungă la aproximativ 6 milioane de oameni. Imperiul a continuat să se extindă spre nord-vest chiar și după perioada lui Montezuma I, însă și-a găsit finalul într-un mod destul de ciudat.
După Montezuma I, la conducerea Imperiului s-a așezat Montezuma II, un bun cârmuitor. Acesta a reușit să transforme Tenochtitlanul în cel mai măreț oraș din America din acele vremuri. Totuși, Montezuma II a fost destul de naiv în privința spaniolilor, naivitate ce a tras după sine sfârșitul unuia dintre cele mai impresionante Imperii.
Din istoria aztecilor aflăm că Montezuma II l-a primit cu bucurie pe conquistadorul Hernan Cortes în anul 1519. Se spune că s-a luat după o profeție, ce anunța venirea zeului Quetzalcoatl. Așa a dat mână liberă spaniolilor care, impresionați de bogățiile aztecilor, au reușit până la urmă să-l ia prizonier pe conducător. Hernan Cortes s-a proclamat apoi guvernator în Mexic și a poruncit distrugerea tuturor statuilor cu zei azteci. De asemenea, locuitorii au fost obligați să treacă la creștinism.
O bună parte din luptătorii azteci s-au răzvrătit și a încercat să-și salveze conducătorul. Dar, când a ajuns la el, acesta le-a ordonat războinicilor să înceteze deoarece conchistadorii sunt zei. Așa și-a găsit finalul Montezuma II, fiind ucis chiar de propriii lui luptători neînfricați. Și așa s-a terminat și cu marele imperiu.
Cum am zis, ne place să aducem pe Joc Păcănele tot felul de informații utile pentru jucători. Într-un alt articol de blog am scris, de exemplu, despre zeii Egiptului. În altele am făcut topuri de păcănele în funcție de tematici. Chiar ai ce alege!
Istoria aztecilor, despre care vorbim acum, este una complexă și foarte interesantă. Însă nu credem că-ți dorești să citești un roman aici pe site. Și cum deja ți-am prezentat cele mai importante detalii despre marele Imperiu, urmează să-ți mai spunem pe scurt alte câteva lucruri inedite. Apoi te lăsăm să revii la lista de păcănele de mai sus și să joci gratis ce vrei la noi pe site!
Se spune că civilizația aztecă a avut una dintre cele mai sângeroase religii din istoria omenirii. Poporul se închina unor zei foarte puternici, iar pentru a-i satisface pe aceștia trebuia să aducă zilnic jertfe. Și nu de orice fel, ci în oameni. Modul în care sacrificau oamenii era unul cumplit. Fără să-ți oferim detalii de acest gen, îți cerem doar să reții că erau destul de sadici. Se zice că anual erau jertfiți în jur de 250 de mii de oameni…
Oamenii folosiți în sacrificiile religioase erau, de regulă, prizonieri. Din istoria aztecilor aflăm că aceștia primeau și a doua șansă la viață, deși, credem noi, șansa era una destul de subțire. De ce spunem asta? Pentru că erau puși să lupte în arenă cu războinici azteci bine înarmați. Prizonierii, pe de altă parte, primeau arme din lemn și erau și parțial imobilizați.
Sigur, nu doar prizonierii erau folosiți ca jertfe pentru zei. Aztecii pregăteau special oameni pentru aceste ritualuri. Și oamenii aceștia considerau jertfa ca pe o onoare.
Chiar dacă se spune că era un popor cu sânge rece, acesta punea preț pe viața de familie și, de asemenea, pe educație. Aztecii au făcut ca școala să fie obligatorie. Totuși, școlile erau diferite la cei cu situație financiară bună față de cele la care mergeau copiii mai săraci. Tot important de menționat este că erau școli diferite pentru fete și băieți.
Legat de viața de familie, aztecii aveau dreptul la mai multe soții – prima fiind însă cea cu importanța cea mai mare. Soțiile secundare nu aveau parte de ceremonie religioasă. Dar bărbatul era obligat să își respecte la fel toate nevestele.
Huitzilopochtli era considerat zeul suprem în istoria aztecilor. Se spune că acesta le-a ridicat oamenilor capitala la Tenochtitlan și că altarul său era în vârful Marelui Templu din acest oraș. Era un zeu al războiului, altarul fiind decorat în mod destul de înspăimântător, cu cranii, și pictat în culoarea sângelui.
Alți zei ai aztecilor:
Deși pare greu de crezut după ce am vorbit despre zei și ritualuri sângeroase, aztecii nu erau deloc niște needucați. Aceștia practicau chiar un sport cu mingea, numit ullamaliztli. Se utiliza o minge grea dintr-un fel de cauciuc. Aceasta trebuia aruncată prin niște cercuri de dimensiuni foarte mici. O formă a acestui sport, ulama, este încă practicată de populațiile indigene din anumite locuri.
De asemenea, din istoria aztecilor aflăm că această populație avea preocupări artistice, îndeosebi sculptură și ceramică. Tot acest popor avea și un sistem avansat de scriere, cronicile fiind păstrate în obiecte din piele de căprioară sau scoarță de copac.
Din istoria aztecilor putem trage niște concluzii. Unu la mână, aztecii aveau niște ritualuri sadice, ce implicau sacrificii umane, iar religia era extrem de importantă pentru ei. Nu erau deloc barbari. Puneau accentul pe educație, prețuiau familia și erau niște războinici neînfricați. De asemenea, extrem de interesant este că se dedicau artei, desenele artiștilor fiind folosite de războinicii azteci ca tatuaje.